12 Ιουν 2012

Μα Τι Άνθρωποι Είμαστε ???


από που να το πιάσω βασικά...
δεν προλαβαίνω τις καταστάσεις γύρω μου...
κάθε μισάωρο και μία μαλακία...
δεν θα σχολιάσω την επικαιρότητα γιατί με ξεπερνά...

θα σχολιάσω όμως τον "άνθρωπο" ως ον...

Υπάρχουν λοιπόν εταιρείες και μαγαζιά  που δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους, τους εκβιάζουν με συμβάσεις πείνας, με οικειοθελής αποχωρήσεις κτλ κτλ.  το ξέρουμε όλοι πια...
Σε κάποιες από αυτές οι εργαζόμενοι κάνουν διάφορες κινητοποιήσεις να βρούνε το δίκιο τους  και μία από αυτές είναι η συγκέντρωση τους έξω από το μαγαζί που δούλευαν με ενημέρωση του κόσμου κτλ κτλ. 

Είναι πολλές αλλά θα αναφερθώ στις δύο που βλέπω τους τελευταίους μήνες επειδή είναι στο δρόμο μου.
Τους εργαζόμενους στον Χατζή και στο Ble εδώ στη Θεσσαλονίκη.
Δεν θα αναφερθώ στο τι ακριβώς γίνεται, το λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι εδώ και εδώ
Όμως τρελαίνομαι να βλέπω απ' έξω ανθρώπους που παλεύουν για τα δεδουλευμένα τους και μέσα στο μαγαζί κόσμο να αγοράζει τα γλυκάκια του!!!

Πραγματικά τι άνθρωποι είμαστε????

Εγώ αποκλείω όποιο μαγαζί ακούω ότι έχει κάνει κάτι ανάλογο στους υπαλλήλους του ενώ την ίδια στιγμή ανοίγει υποκαταστήματα, διαφημίζεται κτλ κτλ.
Πόσο μάλλον την ημέρα που γίνεται η διαμαρτυρία!!!

Αυτό το γεγονός μου θύμισε πριν κάνα δυο-τρία χρόνια που την είπα σε μια κυρία σε μια ουρά καταστήματος που άρχισε να τσιρίζει ότι η κοπέλα στο ταμείο είναι αργή!
Γύρισε τότε ο διπλανός μου και μου λέει "πρέπει να έχεις δουλέψει ταμείο ε?"
!!!!
ποτέ!!!
και γιατί πρέπει δηλαδή να το έχω πάθει για να καταλάβω ότι η άλλη είναι εδώ όλη μέρα χωρίς να σηκώνει κεφάλι, ενώ εγώ θα περιμένω απλά 5 λεπτά περισσότερο στο ταμείο!!!
πότε θα αλλάξουμε πια τη νοοτροπία ότι μόνο όταν πάθουμε κάτι, συμμεριζόμαστε τους άλλους???
μάλλον ποτέ...




15 σχόλια:

  1. μα έτσι ήμαστε κοιτάμε μόνο την πάρτη μας. ανθρωπάκια :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γιατι οι Ελληνες ειμαστε ανθρωποι που το μονο του μας νοιαζει ειναι ο εαυτος μας και η οικογενεια μας και δεν μας ενδιαφερει τι κανει ο διπλανος μας!αν ζει αν πεθανε!μονο αν αρχισουμε να νοιαζομαστε για το κοινωνικο καλο θα παει αυτη η χωρα μπροστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λυπάμαι που το λέω,αλλά δεν έχουμε αλλάξει καθόλου νοοτροπία,ενώ με την κρίση που περνάμε θα'πρεπε να αλλάξουμε τουλάχιστον αυτό γιατί από κει πηγάζουν και τα υπόλοιπα. Δε συμβαίνει όμως και αυτό με απογοητεύει περισσότερο. Δεν αλλάζουμε στάση αλλά περιμένουμε να αλλάξουν όλοι οι άλλοι τη στάση τους απέναντί μας, οι πολιτικοί, οι Ευρωπαίοι εταίροι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κατάσταση είναι πατελώς εκτός τροχιάς...ειλικρινά καθημερινά αναρωτιέμαι που και πως ζούμε...Και ειλικρινά όταν πρέπει να παρακαλέσουμε για αυτό που δικαιωμτικά μας ανήκει...ε αυτό με κάνει τρελή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. mahleraki πολύ σωστά το έθεσες...
    ανθρωπάκια...
    που δεν βλέπουμε πέρα απο τη μύτη μας..
    μη σου πω χαιρόμαστε κι όλας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. beatris μου ακόμα και το "για την οικογένεια μας" δεν ισχύει για όλους.. για να αλλάξουμε νοοτροπία πρέπει να αλλάξει η παιδεία μας και δυστυχώς η παιδεία είναι ο πρώτος τομέας που χτυπιέται κάθε που βγαίνει νέα κυβέρνηση..
    το νέα σε πολλά εισαγωγικά...
    εμείς πάντως δεν πιστεύω να προλάβουμε τέτοια μεγάλη αλλαγή..
    είδομεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεσποινάκι καθόλου μα καθόλου δεν αλλάξαμε... ειδικά αν δεν χτύπησε την πόρτα μας η ανεργία, η μείωση, η καταπάτηση της αξιοπρέπειας μας. Ακούω άτομα να λένε οτι δεν υπάρχουν φτωχοί αλλά απλά οι Έλληνες πάντα κλαίγονται... τους πνίγεις ή όχι???
    και σαν τέτοιοι άνθρωποι πάντα θα μας φταίνε οι άλλοι και ποτέ εμείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Pansofix κι εμένα αυτό ακριβώς με τρελαίνει.. το να "ζητιανεύεις" τα αυτονόητα...
    να σου χρωστάνε και να είσαι εσύ ο κυνηγημένος!!!
    ζούμε το θέατρο του παραλόγου...
    γι'αυτό απορώ με τον κόσμο... πόσο πρόβατα είναι ακόμα και τώρα και πόσο πατάμε επι πτωμάτων...
    ποτέ μα ποτέ δεν θα συμβεί σ'εμάς..
    και όταν συμβαίνει φταίνε οι άλλοι που δεν μας στάθηκαν..
    απο το πιο απλό: ζω κάθε μέρα στο λεωφορείο την ίδια σκηνή. άτομα απο τη μία στάση να παρακαλάνε "βρε παιδιά λιιιγο πιο μέσα να χωρέσουμε κι εμείς" και στην επόμενη στάση "που θα πάτε κυρία μου δεν χωράτε επιτέλους πάρτε το επόμενο"
    βολεύτηκα? τι με νοιάζει για σενα..
    απο τα πιο απλά μέχρι τα πιο πολύπλοκα και σοβαρά..
    και μη χειρότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μια παρατηρηση Κατερινα, πανω σε αυτο που εγραψες.

    Οταν παθουμε κατι δεν συμμεριζομαστε τους αλλους, απλα κλαιγομαστε για να μας λυπηθουν οι αλλοι και εκει παρτακιδες δηλαδη.

    Η νοοτροπια του Ελληνα ή αν θες νεο-Ελληνα δεν αλλαζει. Μια Ζωη κουτοπονηρη φαρα ειμασταν και θα ειμαστε. Αλλα ξεχασα οταν μας την μπαινουν θυμομαστε την Ακροπολη, τον Περικλη, τη Δημοκρατια και ολα τα καλα... ασχετως αν στο μαθημα της ιστοριας περναμε κατω απο τη βαση, γιατι καθε φορα καναμε κοπανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Manolog3 συμφωνώ απόλυτα...
    και καμιά φορά αναρωτιέμαι, είναι καλό που έχουμε τέτοια ιστορία???
    επαναπαυτήκαμε σε αυτή και δεν συνεχίζουμε τίποτα..
    σαν τα πλουσιόπαιδα που κληρονομούν δουλειές και περιουσίες και στα δύσκολα σου λένε "ξέρεις ποιος είμαι εγώ?"
    εσύ κανείς.. οι πρόγονοι σου ίσως...
    τι να πω..
    άρχισα να τρελαίνομαι..
    βλέπω μέσα σε ένα χρόνο τέτοια αλλαγή στην ψυχολογία μου που τρομάζω..
    και όχι απαραίτητα για πράγματα που συμβαίνουν σ'εμένα.. για όλα αυτά που γράφω παραπάνω και για άλλα τόσα..
    αν δεν αλλάζουμε και τώρα, τελειώσαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ναι απλά να ξέρεις ότι αυτό για το οποίο αδιαφορούν , σύντομα θα τους χτυπήσει την πόρτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κατερινα μου,λογω της δουλειας μου καθε μερα τα βλεπω αυτα...Απληρωτοι εργαζομενοι,εργαζομενοι σε εκβιασμο,εργαζομενοι στους οποιους ο εργοδοτης υποδυκνυει τι να ψηφισουν....ο τρομος της απολυσης.Αμα δεν εχεις υποχρεωσεις τους γραφεις εκει που δεν πιανει μελανι,αν εχεις την εβαψες....Bleu και Χατζης....οι δυο επιχειρησεις με κερδη φετος,με μια μαγαζαρα που για χαρη τους καποιοι δημοτικοι συμβουλοι πεζοδρομησαν την Αγ Σοφιας οπως λεν καποιες κακες γλωσσες(θυμισου να σου πω ενα ανεκδοτο με κακες γλωσσες!!!!),μια τρελλα,καθε τι που εννοουταν πριν 2 χροννια στον εργασιακο τομεα περασε στη σφαιρα του αδιανοητου....
    Φυσικα ο κοσμος εγινε μυστηριος,νευρικος,ψοφιος για καυγα,προθυμος να κανει κακεντρεχεις παρατηρησεις για να νοιωσει καλυτερα.Μια υπαλληλος αργη ισως,με ποια κριτηρια βεβαια αργη αυτο ειναι αλλο θεμα,αλλα ενας Μητσος η μια Σουλα παντα θα ειναι ετοιμοι να πεταξουν το καρφι.Χωρις να σεβονται το οτι ο υπαλληλος ωρες εργαζεται και τα συγκεκριμενα σχολια τον ριχνουν,τον εκνευριζουν.Αλλα ειναι σχολια εκ του ασφαλους γιατι ξερουν οτι δεν μπορει να τους κανει και πολλα γιατι αλλοιως θα χασει τη δουλεια του....ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΙΜΙΟ θα ηταν,να τον βρισκαν εξω και να του τα λεγαν(ναι ρε,το γνωστο παμε εξω να μου τα πεις!!!) ...αλλα εκει μαλλον κοτες γιατι δεν ξερουν,ειδικα σημερα οπως ειναι ο κοσμος αμα τους εχοταν κανα δεξι κροσσε και βλεπαν τον Jesus Christ ως σαν οπλιτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. suncitizen δεν είμαι και τόσο σίγουρη πια για την Θεία Δίκη και την ύπαρξη της...

    Lefteri ακούω γύρω μου πως με την κρίση δείξαμε την αλληλεγγύη μας και πόσο ο κόσμος βοηθάει κτλ κτλ..
    Λυπάμαι αλλά στην πράξη δεν το βλέπω...
    Όχι στον βαθμό που θα έπρεπε τουλάχιστον...
    Τα εργασιακά δικαιώματα δεν το συζητώ στο μηδέν και τείνουν προς το μείον...
    θα τους πληρώνουμε στο τέλος ώς ψυχοθεραπεία που έχουμε με κάτι να ασχολούμαστε και δεν πηδάμε κι εμείς απο τα μπαλκόνια!!!
    και άσχετο, αλλά σήμερα το πρωί έπρεπε να κανονίσω κάτι χαρτιά της μαμάς μου και μπλέχτηκα με ΟΠΑΔ και ΙΚΑ...
    υφάκι δεν άλλαξε κανείς.. και ας τρέμουν οι θέσεις τους.. μόνο οι κοπελίτσες στον ΟΠΑΔ που μάλλον ήταν συμβασιούχες ήταν ευγενέστατες.. η προισταμένη του ΙΚΑ μόνο που δεν με δάγκωσε...
    για καλημέρα δεν το συζητώ ούτε για αστείο...
    ΑΑΑΑΑΑΑΑΧΧΧΧΧΧΧΧ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγω Κατερινα αλληλεγγυη δεν ειδα,το αντιθετο,κυριως βλεπω χαιρεκακια οταν συζητανε για ανθρωπους που καταστραφηκαν,πολυ συχνα μαλιστα με σχολια μετα χριστον προφητου(εμ,αφου δεν εκανε κουμαντα,καλα να παθει οταν επαιρνε καινουριο αμαξι και δεν τα εκανε μασουρακια για τις δυσκολες μερες κλπ κλπ). Και σιγα σιγα οταν η φτωχεια χτυπαει την πορτα τους τοτε γινονται Χρυσαυγητες,Καμμενοπληκτοι η Τσε Γκεβαρες.....οπως λεει και ενας φιλος μου και δασκαλος μου κατα καποιον τροπο "Ξερεις απο που βγαινει η λεξη Ελληνας? απο το Ελεεινος!!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Lefteri βασικά σου είπα, παλιότερα όταν άκουγα τη φράση " ε.. Έλληνας τι περιμένεις" τρελαινόμουνα.. έλεγα σιγά μωρε οι άλλοι δηλαδή καλύτεροι είναι κι εμείς μπλα μπλα μπλα...
    τώρα πλέον μόκο..
    και δεν ξέρω αν το τοποθετώ τόσο στην Εθνικότητα τελικά ή στον άνθρωπο ως ον...
    και τα όντα που βλέπω γύρω μου δεν μου αρέσουν πια :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή